Авокадо – 15 корисних властивостей авокадо для здоров’я людини. Як його їдять, які блюда з нього готують? Склад та калорійність фрукту
У наші дні авокадо можна знайти у вільному продажу. У багатьох ресторанах страви із цим корисним плодом обов’язково присутні у меню. Його солодкуватий смак і м’яка текстура дуже сподобалася сироїдам та вегетаріанцям.
Плід авокадо має грушоподібну або яйцеподібну форму. Існує безліч різних сортів, корисні властивості яких є різними. Дерево здатне досягти заввишки вісімнадцяти метрів. Цей зелений плід є ліками багатьох хвороб.
Трохи історії про авокадо
У нашій країні ця теплолюбна рослина не росте, оскільки мороз згубний для цього південного плоду. Свою назву плід отримав завдяки величезному вмісту жирів. Використовувався авокадо ацтеками до нашої ери.
Їм були добре відомі його корисні властивості, тому застосовувався плід для лікування корости, як харчування жінок, що годують, і першого підгодовування малюка. Ізраїльтяни першими почали культивувати авокадо, влаштовуючи плантації.
Таким чином, Ізраїль став продавати цей плід до інших країн. У наші дні ізраїльтяни збирають до ста тисяч тонн авокадо щорічно, більшу частину врожаю вони експортують до європейських країн.
Крім Ізраїлю цей плід експортують багато країн Південної Америки, Африки та США. Основним постачальником є Мексика, оскільки вона вважається Батьківщиною авокадо.
Корисні речовини в авокадо
Авокадо є джерелом корисних жирів, калію, вітамінів групи В, вітаміну С та К.
- Ста грама продукту міститься 72 г води, два грами білка, 8.531вуглеводів і 15 г різних жирів, калорійність становить 160 ккал.
- Плід містить клітковину, тому дуже корисний для дієтичного харчування, знижує рівень холестерину, сприяє засвоюваності поживних речовин, вважається афродизіаком.
Авокадо містить антиоксиданти, які мають загальнозміцнюючу дію та уповільнюють процеси старіння в організмі. Завдяки своїм корисним речовинам плід є відмінним косметичним засобом.
Він активно застосовується в косметології для виготовлення масок для шкіри, оскільки речовини у складі авокадо відновлюють клітини, продовжуючи молодість шкіри.
- Винятково авокадна дієта може зашкодити організму.
- Кісточки та шкірка авокадо токсичні, тому їх вживання протипоказано.
- Можливо бути індивідуальна непереносимість плода. Пробуючи авокадо вперше потрібно почати з невеликого шматочка, якщо алергічних реакцій немає, то можна регулярно вживати його в їжу.
Лікувальні напої з авокадо
З листя авокадо можна готувати чай, настої та відвари. Причому отримати зелені листи авокадо дуже просто, навіть у міській квартирі. Для цього необхідно посадити кісточку в горщик для квітів, з часом кісточка проросте і з’явиться листя.
Для приготування вітамінного чаю потрібно всього три листки залити склянкою окропу, прокип’ятити хвилин п’ять, процідити. Додати до готового напою ложку меду. Листя необхідно використовувати сушені.
Такий чай можна вживати при менструальних болях, застуді, здоров’я печінки. Для нормальної працездатності нирок необхідно шість листків залити двома літрами окропу і хвилин десять проварити на слабкому вогні.
Один літр відвару, що вийшов, необхідно пити протягом дня. Лікувальний напій для органів травлення готується наступним чином: столову ложку сухого листя залити склянкою води та варити сім хвилин. Після цього відвар необхідно процідити та настояти протягом двох годин.
Як вибрати авокадо
Вибираючи плід у магазині, необхідно звертати увагу на колір шкірки—на ній не повинно бути темних плям та пошкоджень. Забарвлення плода має бути рівномірним.
Перевірити ступінь стиглості авокадо можна просто натиснувши пальцем на шкірку, якщо залишилася невелика ямка після натискання, то плід досить стиглий, щоб його використовувати з кулінарною метою.
- Якщо ж при натисканні палець провалюється в м’якоть, то плід купувати не слід через його перестиглість і гниття.
- Взяти авокадо в руки і потрясти, кісточка має трохи бовтатися, видаючи звук. М’якуш плода повинен бути без жовтого відтінку.
Занадто тверді плоди набувати не слід, тому що вони не визрівають у домашніх умовах, а гниють.